Ultrazvuk dece

Ultrazvuk dece

Ultrazvuk je dijagnostička metoda za prikaz građe unutrašnjih organa pomoću ultrazvučnih talasa visoke frekvence.
Ultrazvuk je takođe i jedan od najbezbolnijih ,najbezbednijih i dosta pouzdanih metoda za prikaz građe izgleda unutrašnjih organa nedostupnih spoljašnjem pregledu.
Ultrazvuk abdomena, srca moguće je raditi, kod novorođene dece, kod starije dece i kod odraslih osoba. Ultrazvučni pregled glave i kukova je moguć kod novorođene dece i odojčadi najviše do godinu dana uzrasta.
Ultrazvuk kukova u dece je znacajan kao izvoe informacija kod mnogih oboljenja ko sto su sinovitis,artritis ali najsiru primenu ima u dinagnostici razvojne anomalije kukova gde su rana i precizna dijagnostika oboljenja od najvece vaznosti.
Sama gradja i struktura zgloba kuka novorodjenceta i cinjenica da je on uglavnom gradjen odhrskavice omogucava nam adekvatan uvid u strukturu i i gradju kuka, a eventualne poremecaje u gradji mozemo na vreme da primetimo i pratimo, a po potrebi i lecimo. Kada se okostavanje kuka obavi u potpunosti ultrazvucni pregled nije vise mogu
Kvalitetna vizuelizacija kuka dobija se od najranijeg uzrasta, pa je pregled moguc od rodjenja do potpune osifikacije zgloba kuka a to je oko peve godine zivota.

Ultrazvuk glavice novorodjenceta i manjeg deteta moguc je zbog cinjenice da kod tog uzrasta velika fontanela nije jos zatvorena, To je mesto na glavi gde kosti glave nisu jos srasle i zatvorile otvor i tu je moguce direktno preko koze sagledati dosta precizno strukturu izgled i gradju mozdanih struktura. Uglavnom svako novorodjeno dete ima bar jedan ultrazvucni pregled glave najxesce obavljen u porodilistu.U najvecem broju slucajeva on je dovoljan. Ako postoje neke promene u gradji i izgledu mozga onda ce ti pregledi biti u vecem broju.

ADRESA

  • Cara Dušana 59G
    18000 Niš, Srbija

  • Tel: 018 528 451
    Mob: 069 3358 359
  • info@neomi.rs

RADNO VREME

Ponedeljak – Petak 15:00 – 19:00
Subota 9:00 – 13:00
Nedelja Zatvoreno

ISPLANIRAJTE DOLAZAK KOD NAS

Zakažite Vaš termin

Online zakazivanje